torsdag 21 april 2016

Hej!

Hej läsare, jägare och vänner.

Idag är ingen bra dag känner jag. Sorgliga och underliga besked nådde mig i morse med en bortgång av en person nära till familjen.
Jag sitter och planerar inför morgondagens nationella prov, sista delen och ser fram emot en helg full av jakt.
När jag kom hem igår hade min kära far och en god granne, med hjälp av pappas grävmaskin, dragit upp hela min gräsmatta (som till 80% bestod av mossa) samt en handfull av stora stubbar. Detta resulterade till att vi fick kratta ut 10 kubik jord för att sedan invänta regnet i helgen. Nytt gräs nya tag. Behöver i alla fall inte klippa gräset fören midsommar.

Jag tänkte nog, när allt kommer omkring, berätta om den älgen jag sköt för Heimdall i höstas.

Det var en tämligen regnig lördag i slutet på oktober, min syster hade kommit ner till Småland med hennes familj och vi hade väl antagligen suttit uppe på fredagkvällen och tagit ett par pilsner. När jag kom hem till min lilla stuga satte jag larmet då vi hade bestämt oss för att åka ut på morgonen och titta efter älg, eftersom vi ännu inte har skjutit vårt vuxna djur.. Då jag vaknade på morgonen och tittade ut hade himlen öppnat sig och regnet vräkte ner överallt.
Jag skickade då ett SMS till min far och sa att jag inte åker ut, då jag skulle suttit på öppet hygge istället för i torn med tak.. Jag fick väl egentligen inget svar så jag gick och la mig ett par timmar.
Runt 09.30 på morgonen ringde det. I en storm av svordomar lyfte jag luren och min far sa rätt så barskt, ta med dig hunden och kom hit. Jag har skjutit på en älg och den ligger inte..
Det är så saker som man vaknar till på så effektivt som ett eftersök på älg. De skulle väl vara eftersök på något exotiskt kanske.. Eller krig. Men upp for jag hur som helst, på med kläderna, rycker till sig blasern från skåpet (glömmer ljuddämparen) och in i bilen i hög fart. Kommer till platsen där pappa möter mig och berättar att älgen har gått in i det täta hygget och upp mot vår storskog, mot vägen, men antagligen inte gått över hygget.
Värt att tillägga är att det var ko med kalv, kalven låg död och kossan hade stått kvar, varpå han sköt vad han bedömde som hjärtskott på kossan också. Så var givetvis inte fallet utan de hade bara skrapat lågt. Jag släppte hunden som drog förbi den döda kalven och 90 grader åt fel håll, från där pappa sa att älgen hade gått. Älgen hade dragit en krok på hygget och ner i vår granplantering i kanten på hygget där Heimdall tog upp och började skälla. Pappa hade då redan gått och ställt sig vid vägen ifall älgen låg på hygget. Jag gick igenom planteringen där älgen först låg. Då jag kom in på 15m reste älgen sig upp och började gå, efter några få kliv var älgen ute på grannens lilla hygge och på väg mot en annan grannes hygge, där sämjan inte är lika god. jag kom in på 7 meter och hunden skallade älgen framifrån så som sig bör. Då hunden gick åt sidan sköt jag älgen i huvudet och där blev den. Allt gick rätt snabbt, hunden hade fått jobba med den en kortare stund innan jag gick på och avslutade det. Skottet hade som sagt tagit lågt men älgen blev där på rätt kort tid. Jag fick ringa upp grannen och kom överens om hur vi skulle lägga upp det. Tack vare god grannsämja kunde vi arbeta fram en lösning som gynnade oss alla, även för framtida arbeten.
Det var en spännande förmiddag men framför allt, fick hunden en älg skjuten för sig på stånd, något som inte händer varje helg på grund av den låga tilldelningen av älg, kanske framför allt att de knappt finns någon älg. Som ni vet jagar jag ju trots allt mest gris. Heimdall är väl kanske ingen direkt bra hund på gris, måste jag få medge, även om han är ung. Men älgen är han bättre på. Jag har dock hittat 50-80 grisar tack vare Heimdall på diverse dösök.

Nja nu får jag återgå till arbetet, skönt att skriva av sig lite. Adjö gottfolk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar