måndag 18 april 2016

En spännande jakt i vintras

Hej gott folk,

Tänkte börja ta igen lite genom att nämna några av de många jakterna som skedde under säsongen. Det är som sagt lite händelser som man minns extra, trots att man jagat 30-40 timmar i veckan så blir det alltid särskilda saker man minns extra väl.
En av dessa jakterna var faktiskt en fågeljakt vi höll i januari 2016.
Tyvärr missminner jag mig vad hundarna var för något, inte pointers men något liknande, Engelsk Setter eller något dyl.
Vi hade två hundar med oss, båda hundförarna hade åkt rätt långt denna kalla morgon, sisådär 20 mil vardera, den ena var ordförande i svenska fågelhundsklubben så vi visste att vi skulle få bra hundar med oss.
Vi skulle jaga fasan, där vi visste att de fanns mycket. Marken omfattade cirka 150 ha och har en väldigt rik biotop.
En av de brinnande jägarna i jaktlaget har under flera år matat fasanerna så vi visste att de fanns där.
Vi började rätt sent, runt 9.30 så fåglarna skulle hinna varandra lite på snön. Vi drack kaffe och skrattade lite framför elden innan det var dags att gå.
Hundarna for fram och tillbaka över hyggena och åkerkanterna men fick inte upp något. Vi delade upp oss så att vi gick två skyttar per hund, gick runt och pratade och blev undervisade om jakt med fågelhund.
För er som aldrig gjort detta kanske de låter som något tråkigt eller händelselöst men man vet aldrig när hunden plötsligt fryser till. De är snabba slanka hundar som plöjer omkring vill jag lova.
Det gick rätt lugnt till, väldigt lite aktivitet mer än någon hare som flög upp.. Hundarna verkade ignorera detta som tur var. Sen small det borta hos de andra paret, två -tre smällar utan att vi hade sett något.
Efter ett par timmar vände vi och började gå mot elden. Hundarna sprang dock in i ett tätare buskage av asp där den för första gången frös till och blev blixt-stilla. Hundföraren sa att vi skulle passa på och göra oss beredda på att de skulle flyga upp fågel, vilket det såklart gjorde, fyra fasaner flög upp ur de täta buskaget på vår mark, precis intill vägen. jag sköt visserligen bom på en tupp, men Tommy sköt en höna och Jimmy sköt en tupp. Därefter gick de ena paret in i storskogen bakom aspet och ytterligare smällar ekade genom skogen. (Dock ett par bommar).
Vi hade nu skjutit tre fasaner, två tuppar och en höna, då vi bestämde oss för att gå ner mot bilarna.

När vi gick på vägen stack plötsligt hunden in i ett annat buskage precis vid stora vägen och frös till is, innan vi hann reagera på detta stack en tupp upp och bort ut över ån, något vi aldrig hade hunnit skjuta på. Hundföraren ropade då att där fanns fler och att jag skulle ställa upp mig på den långsmala åkern som gick längst med vägen, och DÅ, då kom en fasan utflygandes bara 15 meter ifrån mig, precis ovanför stora vägen! Jag sköt första smällen och träffade, men fågeln ville inte landa för det. Jag sköt då snabbt andra smällen och fågeln föll ner mot asfalten. Precis längre ner för vägen, bakom mig, stod Torbjörn med bilen och vittnade allt, skrattandes gjorde han tummen upp då han körde förbi mig med hönan i handen.. Ja, vi hade bestämt att inte skjuta hönor, men för en ovan oruttinerad fågeljägare var de svårt att se/tänka på vad det var då man väl bestämt sig för att det var just en fasan, även om färgerna skiljer sig åt tänkte jag väl som hastigast att en fasan är en fasan oavsett kön. Alla fyra fåglarna som sköts sköts dessutom på den halvan av marken som min far äger, där fasanerna oftast visats, så de måste varit okej. Vi fick en ordentlig måltid av wook och vildsvin lagat över eld i en muurikka. Det var en tokigt skoj dag med tanke på att vi fick skjuta och se otroliga fåglar i arbete, i absolut nära kontakt med hundföraren. Ett superbt arbete att skåda!
Vi bestämde oss för att ha en fasanmiddag, då vi har en kock med i laget. En tillställning som hölls i slutet på mars. Köttet och maten i övrigt blev fantastiskt gott och ännu en trevlig kväll med laget. Alla hade sina respektive med sig på middagen så jag fick ta med min vän Fredrik. ;)

Ahja måste återgå till arbetet nu men kan absolut rekommendera denna jaktformen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar