tisdag 5 maj 2015

Vårbock i Uppland m.m

Hej kära läsare (och envisa elever)

Det är nu ett jäkla oväder ute så ikväll blir en jaktlös dag, känns något udda men en timma på gymmet och några Gin&Tonic gör det hela värt det.
Tänkte ta mig lite tid att uppdatera bloggen, då jag lovat några elever detta..
Kommer vid denna uppdatering att ladda upp en massa bilder, och lite text kring dessa, kan dock summera ihop händelserna lite;
Jag kom till Uppland i onsdags, 29/4, på torsdagen, 30/4, valborg, åkte vi och rekade på markerna, så man visste vart man skulle sitta osv. På Yr.no och klart.se stod det att de skulle regna kopiöst mycket både fredagen och lördagen. Vilket det absolut gjorde... Glömde dessutom min fine mössa så kallt blev det också. Regnet skrämde dock inte rådjuren utan jag hade sammanlagt 17 observationer av rådjur varav 4 var bockar och 2 av dessa var riktigt stora.
Vi skulle dock inte skjuta de stora sexorna, detta var klart från jakträttshavaren (min svärfar). Vi skulle bara skjuta de små som inte behövde avla av sig i höst.
Den första dagen fick vi ingen, svärfar sköt bom på en, den vred sig precis i skottet och bommen var klar. Jag såg en precis då jag kom till passet, problemet var att denna lilla klena fyr-taggaren såg mig också!
Dagen efter, på lördagen, regnade det likaledes, jag fick dock ett pass som låg väldigt nära en lada, jag satt därför i ladan och hade det gott, en sak som är säker, man blir aldrig sig själv igen efter att man skitit utomhus.
En del av en själv dör vid det ögonblicket, men som alla rutinerade jägare och fiskare vet ska man alltid ha en rulle med dasspapper i väskan, för de där starka kaffet kickar in för eller senare....
Hur som, efter bara några timmar ringer svärfar och säger att det är dags att bryta jakten, de blåser 10-12 m/s och regnar rätt gott, jag går därför till ladan för att hämta min väska och mitt starka kaffe, lägger ner det i min ryggsäck och vänder mig om för att gå till bilen som står 30m bort, DÅ, DÅ ser jag bocken, den går ca 100m bort och går ut mot den vallen jag stirrat på i flera timmar..
Jag slänger väskan och smyger bort, tillslut ger bocken mig en bredsida och skottet från min Blaser Luxus går in i lungan. Bocken vänder sig och går mot grannens åker men har förlorat för mycket blod för att klara av att hoppa över diket, den går därför sakta längst med diket innan den gör en kullebytta och lägger sig. Det var den bockjakten det! Även om de andra ville ut på kvällen valde jag att stanna hemma och umgås med tjejen och hennes familj, äta tacos och dricka några öl, så de gjorde svärfar också.
På söndagen åkte vi ut en sista gång, tidigt som attans. Då följde tjejens lillebror ut för första gången, vi sköt dock inget men alltid skoj att få med sig nytt folk ut som aldrig provat det förr.På fredagen glömde jag min mössa och fick frysa i regnet på det öppna passet jag hade... .


 På söndagen var tjejens lillebror med och såg en hel del rådjur, spännande för en nybörjare =)
Baggen som jag sköt lördagen 2/5 i Uppland, den hade nog varit fin om några år, men absolut den sortens råbock som skulle skjutas enligt svärfar. De har så pass gott om rådjur på marken då godsen intill inte jagar rådjur. Markägaren i sig sa att jag fick komma när jag ville och skjuta lite gris då dessa ständigt bökade sönder hans vallar, tyvärr har jag ju 50 mil att åka men min gode vän Patrik kanske kan hjälpa markägaren med detta?
Jag sitter och myser i ladan med min mössa på lördagen, cirka en timma innan jag skjuter bocken.
Jag och baggen


På fredag är det 70 år sedan andra världskriget tog slut, sitter och klurar på något jaktrelaterat jag kan skriva om detta för er läsare som faktiskt uppskattar då jag skriver om historia. Det finns lite härliga saker man kan skriva, visserligen handlar de mesta om Göring som jag redan skrivit lite om i tidigare inlägg men alltid finns det något som intresserar, manliga läsare som uppskattar jakt tenderar att ha ett intresse för historia också, som ni vet kan jag inte hjälpa detta, jag är lärare i SO m.m och historian ligger mig närmst. Men håll koll på bloggen så kanske något kommer upp, tror nog jag ska ha lite planeringstid att skriva på i veckan ;) 

Allt gott mina vänner, och som vanligt, skitjakt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar