fredag 8 maj 2015

Skickat iväg mina blasrar

Hej kära läsare,
Igår skickade jag mina två Blasrar till Vimmerby, de ska sen vidare till kolvkam.se för att höjas och för att pipkanalen på min Luxus ska slipas och passas om så att jag får i min Semi-pipa i 270 win som jag hade tänkt att börja skjuta med istället för 9,3x62. Lite bättre kulbana på längre håll menar jag.
Brukar vanligtvis gå till Thomas med mina vapen för sådana jobb (fixakolven.se) men då kolvkam är de som Blaser, Merkel mfl går till så är det bra att gå till dem då garantin fortsätter gälla för vapnet då.
Min Blaser professionall ser lite annorlunda ut nu, fick en Succsess kolv av en kompis, som jag kanske nämnde, denne ska användas istället, så om någon vill köpa en vanlig grön professionall kolv till Blaser R8 har jag en tom kolv att sälja..

Igår var jag ute, vilade mig några timmar på kvällen och åkte ut mellan 22 och 01, gick på de vallar där jag skjutit rätt friskt senaste halvår men just igår var det lugnt, de verkar som att djuren rör sig mycket just nu, på jakt efter de bra fälten med den goda maten. Det är en otroligt spännande tid som väntar, har massa havrefält att gå i, fått två nya majsfält att gå i denna säsongen utöver det som fanns förra året.
Jo, en stor bock såg jag faktiskt, han såg ut att se fram emot sommaren och brunsten, hade redan fått på sig sommarkläderna och hornen var klara och fina. Mickel sprang över åkern också, men han får springa några månader till..

Månen var inatt något alldeles särskilt, det är konstigt hur den kan skifta färg och storlek så pass mycket, men inatt var den stor och röd, äkta vargamåne.

Idag är det dessutom 70 år sedan den totala kapitulationen av det tyska riket. Freden firas stort i London, Paris och Moskva, men i Berlin håller de bara en tyst ceremoni, de lägger inte ens blommor på gravarna för sina fallna soldater. Må hända att de inte har något att fira, som de segrande länderna, men en fallen krigsveteran är alltid en fallen soldat och medborgare ur ens egen nation, oavsett anledningen till striden eller kriget.

Fick under de första 40 minturarna idag berätta för mina goa elever om kriget. De hade många frågor och funderingar om varför de kunde bli så mycket sket på grund av en arg person. Vi sammanfattade det som att om Hitler hade varit bättre på att måla, hade de kanske aldrig blivit något krig. Det känns enklare att avsluta diskussionen så, för visst kan det vara så.. Frågan är om inte kriget hade kommit ändå, fast med en annan frontfigur, en annan arg man som ledde de redan arga skarorna.

De som kom som en chock för många, var att det fanns svenskar som slogs för Tyskland, för visst fanns det de, bland annat Stig Cederholm, mannen som skrev (uppfann) Åsa-Nisse, var en småländsk man som slogs i SS. Stora affärsikoner så som Ingvar Kamprad hade sympatier (tack vare sin farmor) åt Hitler och de högerextrema partierna. Men, om någon politiker säger "Rösta på mig, så behöver ni aldrig mer rösta, jag ska ta bort demokratin" då måste de ringa en varningsklocka i allas öron. Precis som marknadsekonomi, behöver politiken konkurrens för att kunna leverera högre kvalité, måste de finnas ett urval av politiker som kan konkurrera ut varandra för att leverera en högre kvalité på politiken, för som vi så ofta får höra idag... Både i media och i våra fikarum landet över, har Sverige aldrig tidigare haft så omogna, så okunniga och så oseriösa politiker som vi har idag. Kanske skulle man själv ge sig in i politiken, men för lång väg att gå och att arbeta 40 timmar i veckan ideellt är nog inte min grej med min dyra hobby... Nog om detta och det politiska, snart hamnar man väl på vargdebatten om man fortsätter...

Det är 70 år sedan kriget i Europa tog slut, men vi kan fortfarande se spåren av det... För er som rest ut i Europa med bil, buss eller tåg. Ni har sett detta. I Polen står fortfarande hus i ruiner som en grå stor, fallen minnesstaty över det krig som då varade. I hela Östra Europa talar en tyst grå arkitektur om den sovjetiska resan uppåt ur ruinerna, men till något som nödvändigtvis inte var bättre. För, oavsett vart i östra Europa man åker, ser allt lika dant ut, den sovjetiska modellen att snabbt bygga upp samhället med så få medel som möjligt. Dessa gråa kalla byggnader står än idag.

Allianser som skapades under och efter kriget finns även dessa kvar idag, och hotet från Ryska jätten i öst är fortfarande ett hot att räkna med, samma saker pågår konstant, historian upprepar sig om och om igen.. Idag på den stora militärparaden i Moskva ska Ryssland nu visa upp sin nya pansarvagn, vad de räknar som ett modernt supervapen, bättre än alla andra pansarvagnar, med laser och värmekamera osv osv.. Något sådant kan de satsa pengar på, men folket har knappt tak över huvudet.

Kriget må vara över, men överallt ser vi spåren av det, trots att det har gått 70 år, i hela centraleuropa finns det kyrkor och gamla medeltida byggnader med kulhål i sig, detta såg vi mycket i Polen, Frankrike och Prag.. Kulhålen hade gått att laga men står som minnesmärken i sig. Kriget må vara över, men vi ser det överallt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar