måndag 2 mars 2015

Tuffa stora bössor (i krig)

Hej mina vänner,

Idag efter jobbet, seg som man var efter sena möten (ja, vi lärare blir också trötta även om det inte är ett fysiskt jobb så är hjärnan mos när man kommer hem) så satt jag på facebook och kikade lite, till min stora förtjusning hade en person lagt upp en bild på en jaktsida där, med lite roliga kommentarer kring en bössa, bilden ser ni här till vänster.

Man vill ju inte gärna vara en besserwisser, men detta kommer på automatik när man är lärare, man tänker inte på det längre, en sorts arbetsskada om man säger så.

Vapnet på bilden är ett tyskt mauser, av modellen 1918 T-Gewehr. Killarna som står och ler, skrytsamt ser inte så ut för att de vill imponera för krigspropaganda-fotografen, nej, de ler och stoltserar med det massiva vapnet för att de just hittat det, skyttegraven de står i är nämligen nyligen erövrad av tyskar. Killarna på bilden är britter och deras fältpackning ligger, som ni ser framför dem. Säkert har skyttegraven stått under dem ett tag men att vapnet precis plockats fram. Man kan tänka sig att det är dumt att lämna detta vapen bakom sig, men låt mig förklara.

Bössan tillverkades bara i knappa 16 000 exemplar och var första världskrigets första anti-tank bössa. Pansarvagnarna hade precis blivit introducerade i mänsklig krigshistoria några år innan, bössan kom som ni kan förstå av namnet, (i maj) 1918, alltså sista året av de stora kriget. Det var inte endast för bepansrade fordon, utan soldaterna på på fronten som experimenterade med olika sätt att skydda sig mot fiendens kulor, trots mitt sökande i mitt stora arkiv och på google lyckades jag ändå bara hitta tyska pansar av olika slag men de kan visa vad jag tänker på som ni kan se här till vänster.

Mauser 1918 T- Gewehr hade en imponerande vikt på 15,9kg utan benstöd och ammunition.  Med benstöd och skott vägde bössan hela 18.5kg. Nu kanske man förstår varför soldaterna som skötte vapnet (de var två skyttar på denna bössan) lämnade kvar vapnet och la benen på ryggen då britterna närmade sig på bred front.

Skotten som vapnet sköt var kaliber 13.2x92 m.m.. Alltså en sju helvetes kula. Kulan vägde 51.5 gram och hade en utgångshastighet på hela 785m/s. Det öppna riktmedlet gick att ställa in efter 100 och 500meter, men som ni kan förstå, gick kulan skjuta längre än så.

Jag såg bössan, tillsammans med hundratals andra coola saker från kriget på andra sidan jorden faktiskt, ända borta i Brisbane, Australien. Något annat häftigt jag såg var pansarvagnen ovan.

Under andra världskriget hade anti-pansar gevär vuxit i popularitet bland de stridande nationerna och förekom i deras arsenaler. De mest populära anti-pansar geväret som favoriserades bland de tyska och italienska trupperna var det polska vapnet Karabin przeciwpancerny wzór 35 eller Uruguay som det kallades i kod.
Denna bössa var i kaliber 7.9mm och hade en hylsa på 7.9x107mm, alltså även detta, en sjuhelvetes hylsa. Detta vapen vägde dock "bara" 10kg laddat och var hela 1.76meter långt. Utgångshastigheten var 1275 m/s och endast ett fåtal finns kvar idag. Då Polen förlorade kriget och gav upp för tyskarna 1939 lämnades dessa vapen i tyskarnas händer som väldigt snabbt blev imponerade av dess höga hastighet och goda förmåga att skjuta sönder såväl pansar som plåt och även, ja i princip allt du sköt med den. Vid en uppvisning med italienska och tyska soldater blev Mussolini själv väldigt imponerad av vapnet och köpte/fick 1500 st av Hitler.
Givet vis fanns det flera olika anti-pansar, bland annat hade britterna en som kallades för Boys rifle, men hette egentligen Anti-Tank, .55in, Boys.
Alla dessa vapen är föregångare till det numera legendariska vapnet Barrett M82, även om det idag inte finns mycket likheter framtogs detta med den stora 12,7x99mm NATO ammunitionen för att plocka ut fordon, men som Chris Kyle själv skriver i sin bok The American sniper som filmatiserats och gått på bio, är detta vapnet inget bekvämt vapen att skjuta med och onödigt att skjuta i motorblocken med då en kula från en 300winmag också stannar ett fordon om man skjuter in i motorblocket.

Nä, nu måste jag nog jobba igen, massa att göra inför veckan, tack för att du orkade läsa såhär långt, det är bara mina tankar som springer iväg då jag ser och läser saker på internet, en vilja att förmedla och sammanfatta kunskap, som sagt en arbetsskada.

Hoppas jakten går bra för er och att ni skjuter mindre nu då de ska få vara fredade, varje natt väller in hundratals bilder från alla åtlar om aktivitet i olika former, men ännu inte små randiga, bara runda suggor. Hoppas att de kommer snart och att våren kommer lite snabbare ändå. Nu jagar jag bara gäss och räv, mycket kanadicker och grågäss har landat runt omkring Timmernabben och kusten så det är bara att gå på dem nu, skoj är det i alla fall!

Skitjakt på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar