tisdag 12 februari 2013

Mycket nytt!

Hejsan samtliga,
Det har sällan varit såhär dåligt med uppdateringar, för detta ber jag om ursäkt. Många förklaringar kan ligga bakom detta. Jag har ju som många vet börjat jobba, nytt för mig som är inbiten student ;)
Men jag har hunnit prova på mycket nytt till åtlarna, surströmming, jordnötter (fodernötter) MMS åtelkameror, nya foderställningar och nya foderspridare. Allt för att göra åtlarna mer effektiva nu då jag väl börjar få in stadig lön, haha synd att pengarna ska gå åt så snabbt.

MMS åtelkameror kan jag inte förstå att jag klarat mig utan, detta är så helvetes smidigt, om ni ursäktar mitt språk. Att få bilder i realtid är riktigt smidigt, men det kan vara en sugande känsla då man sitter på en åtel, och matas av bilder rakt in i telefonen då man sitter på en annan åtel.

Surströmmingen, denna har jag lite blandade känslor för, det skadar såklart inte att prova. Jag gjorde såhär, jag köpte 4st burkar på ICA i Ålem (Förklarade i kassan att jag skulle ha 4 matlådor) då det är en produkt som antagligen inte säljer så mycket såhär års. Jag tog då silvertejp och satte upp burkarna i ett träd, cirka 2 meter upp och sköt ett hål med 6.5an, burkarna exploderade mer eller mindre pga trycket i dem, skulle haft mig en 22a och knackat två hål i.
Strömmingen hamnade lite överallt och vätskan rann ner längst ner med trädet. På en av åtlarna kom det gris samma natt, dock bara en ensam galt som gick förbi och tittade. På de andra två hände inget första natten, dock hade jag ju gjort flera stora ändringar på dessa åtlarna. Men på alla åtlarna var grisarna tillbaka inom en vecka och har faktiskt cirkulerat träden med surströmmingen, alltså har den en viss effekt, men ingen betydande. Skulle därför våga påstå att surströmmingen kan vara en onödig utgift då det faktiskt inte blir så stor strömming till åtlarna ;)

Jordnötter, eller fodernötter, kan köpas i 350kg säckar för 4kr/kg. Dessa är mer effektiva än majs, vad jag har märk och väldigt populära nere i Europa att åtla med. Det känns uppenbart, de är fetare och saltare än majs, något som grisarna verkar veta om. Det är så pass effektivt att om du blandar det med majs, struntar grisarna i majsen och äter bara nötterna. De blir alltså väldigt fina i smaken och struntar då i sin tidigare favoritföda. Men då de kommer in en grupp grisar sopar de rent på hela marken och området, som vanligt. Nötterna blir bara en bonus. För vissa riktigt stora as till galtar har jag haft på åteln.

Foderställning, köpte två stycken på blocket för 650kr styck, dock bara toppkronan, till detta måste man fortfarande ha tunna och spridare samt en vinsch. Så de tillkommer ju en tusenlapp för virket, vinschen och tunnan sen ytterligare för spridaren, men hur smidigt är det inte att kunna hissa ner tunnan för påfyllning och slippa klätta och ta med stegar?? Se därför annonsen om ni känner att ni vill pimpa era foderspridare, ni vinner på det i längden. Killen som gör och säljer dem är trevlig och bra att ha och göra med, det är möjligt att jag i framtiden kan beställa hem ett parti om någon vill köpa, jag ska ha en till i framtiden, då jag inte gillar att behöva ha en stege med mig varje gång jag ska fylla på spridarna.

Den nya foderspridaren jag köpte är en 12v, bild på denna kommer men dra åt helvete vad den spottar ut foder, 2-3 sekunder räcker. Jag brukar ju sprida 1 gång per dygn, ca 6 sekunder, gärna precis i skymningen. Har alltid gjort kommer alltid göra, kan inte för allt i världen förstå de som sprider 2-3 gånger per natt. Ljudet skrämmer bort dem, även om kultingförande suggor känner igen ljudet och går dit. Det är inte suggor med kultingar jag vill ha fram. Sköt en gris igår som jag åkte till Tvärskog med direkt. Hände ca 30 st rådjur/dovdjur där inne då jag kom, rätt skoj att se så mycket djur.

Nu åker jag till jobbet, på lördag flyttar jag in  i min lägenhet i Mönsterås, surt att behöva lämna huslivet, men det tillhör studentlivet då jag bara hyrde ett hus av familjen. Dags att prova eget ett tag nu ;)

Snart kommer jaktförbudet på annat än årsgris, om ingen vet vad detta betyder så är det grisar under ca 20kg med ränderna kvar, bruna i pälsen. Detta är från jägarförbundet.

Skitjakt på er!

2 kommentarer:

 1. Hej David!
  Jag håller lite koll på din blogg för att få tips om åteljakt, var har du köpt fodernötterna? Tänkte testa i vildsvinsfällan!
  Är du säker på att din tolkning av årsgris stämmer? Har för mig att jägarförbundets tolkning är 0-12månader... Alltså ganska stora grisar! Men för att vara säker ska man bara skjuta randiga...
  Med vänlig hälsning, Mikael

  SvaraRadera
 2. De här surströmmingsburkarna ska man inte öppna när de stått i värmen med en konservöppnare. Det är bra tryck i dem då. Med vänlig hälsning, en som vet:) pontusjakt.blogspot.se

  SvaraRadera