torsdag 10 januari 2013

Hej alla glada!

Jag köpte filmen Åteljakt på Vildsvin av Mikael Tham och tittade på den igårkväll, fick även se lite idag för att kunna summera filmen något. Jag tror inte det är mycket att ha för oss som jagat en längre tid, speciellt oss som har mycket erfarenhet på åteljakt.
Det handlar mycket om hur man anlägger en åtel, vilka spridare man ska ha, vilken tjära, belysning och kamera man ska ha. Men också ett sätt för Mikael att glädja sina sponsorer. Det var fina åtlar och ett par roliga skottillfällen i filmen, visst är det en film som kan vara sevärd även för oss åteljägare, men vet inte hur mycket nytt vi lär oss.
De använder lockpipan Nordic Boar i filmen, en pipa som inte lockar fram grisar, utan får dem att känna sig trygga väl på plats, då de tror att det redan finns trygga grisar i trakten. Jag trodde man skulle locka fram grisarna så de kommer likt rävlock men så är inte fallet och han säger det själv.

Två saker som jag la märke till, och något värt att fundera över är de produkter som Mikael försökte kränga via filmen och sina sponsorer, det ena är de produkter som hjälper mot vittring, det fanns flertalet produkter som kan vara smarta att prova, exempelvis tvål mot kroppen, tvättmedel för kläderna och även schampo för håret, så att man på bästa vis minskar vittringen, dock är detta mer eller mindre irrelevant, om vinden ligger från kojan till foderplatsen kommer de inte komma fram grisar, hur mycket av den där smörjan du drar på dig. Jag har ju skjutit många grisar utan alla de där produkterna, men jag har också fått känna av konsekvensen av en snurrande vind. Det jag har märkt är att mitt hårvax och den parfym jag kan använda till jobbet eller vid festligheter lägger en frän doft som inte grisarna gillar, med hårvax har jag bara skjutit en gris, grisen var dock långt över 150kg så det var väl antagligen bara på tur.

En annan sak jag tänkte på i och med filmen var de lockmedel som Mikael provade, det finns många och jag tror vi har sett dem tidigare, men en som han sa fungerade efter att ha provat många och satt upp kamera var en produkt från Z-aim som heter Z-aim hotspot. Denna skulle fungerat mycket väl och något jag tänkte beställa hem med tiden för att undersöka.

Det var dock intressant att de på varje åtel visade åtelkameror, även kring de åkrar och vallar som grisarna besökt och förstört, det är som jag förstått det, fortfarande kontroversiellt att diskutera och visa att man använder åtelkameror. Då särskilda intyg från länsstyrelsen krävs, möjligt att han har detta, men kanske borde nämna något om det. (kanske missade jag detta pga min uppsats som samtidigt låg framför mig). Det är dock som så många vet ständigt motioner framför våra politiker som ämnar att söka fri användning för åtelkameror, mörkersikten, lampor och fordon för att hjälpa oss med grisjakten.

Det är dock för tillfället så makabert lugnt på mina åtlar så jag vet inte vad jag ska ta mig till. Nästa vecka kommer en kamrat och hjälper mig slå ihop en koja, en ny åtel ska alltså placeras ut där det brukar gå gris.

Håller även på med hjälp av en tekniskt kunnig kompis att göra en ställning för foderspridare med vinsch så att man enkelt kan fylla tunnan, ett smart system med svetsad krona och ben i tryckt virke. Vet inte vilken prototyp vi kommer fastna för, men inte omöjligt att vi säljer några av dessa ställningar till er som jagar i regionen, om ni vill ha proffsigt gjorda ställningar åt era foderspridare.

Såg även i filmen att dessa så kallade Heck Packs är förjäkla bra! Sådan kanske man ska köpa nu då man börjar jobba och får in lite lön, smart för mig som kör en V40 till skogen, och inte behöva lägga in de blodiga i bilen utan bara kan lägga dem på en låda som sitter i dragkroken. Något att fundera på, jag vet att Ola Melkersson är återförsäljare av dessa....

Nog skrivet nu, skitjakt på er!

1 kommentar: