måndag 1 oktober 2012

Borgholm slott och vackra skördefesten

Hej hopp!

Jag skrev i lördags en tenta, gick sådär. Religion: Religiösa ord och institutioner, kanske inte de roligaste.
Efter åkte jag dock till Öland för lite kultur, jag och Cecilia hamnade på Borgholms slottsruin, ett ställe jag har tjatat om att besöka i ett halvårs tid men inte har fått någon med mig (förutom på Winnerbäck). Om ni inte har varit på slottsruinen så rekommenderar jag det starkt! Öland är fullt av borgar från vår forna historia men Borgholms stora slottsruin har bara stått i några hundra år, tyvärr brann slottet ner år 1806 efter att ha varit en textilindustri. Slottet i sig hade varit mycket magnifikt. Men vem byggde det och varför? Visste ni att de byggdes först och främst för JAKT?
Det stod sedan 1100-1200-talet en försvarsborg där, mycket likt den första Castal som stod där Kalmar slott ligger idag. Men kung Johan III, Gustav Vasas näst äldsta son, som tar över efter Erik XIV (han som dödades med arsenik i ärtsoppan) låter restaurera den tidiga gamla borgen och bygger på platsen "Johan III Jaktslott".
Tiden kommer att gå, och kungar anländer till Öland för att jaga hjort, vildsvin och hare med mera. Deras hjort är de kända för, tack vare kungarnas inplantage av dessa. Johan III var mycket intresserad av jakt, precis som hans föregångare Erik XIV som nästan blev dödad av en ilsken galt (motivet finns på Kalmar slott). Öland fungerade som kungens privata jaktarrende och folket där fick betala dyrt, en av alla hundarnas tassar skulle huggas av så att ingen av bönderna kunde bedriva jakt på kungens vilt.  Ölands landskapssymbol efterliknar en kronhjort med halsband.

Taget ur Ne.se

"Landskapsvapnets hjort (kronhjort) erinrar om att det på 1500-talet infördes hjortar till Öland för de kungliga jakterna. Att hjorten bär halsband är en inte oviktig detalj i det historiska sammanhanget; därmed markeras nämligen att det rörde sig om tamdjur. Halsbandet utgör f.ö. sedan 1944 den enda skillnaden gentemot Ålands vapen."

För att hoppa vidare i den spännande historian måste vi först bejaka det stora kriget, det tyska kriget som det kallades, vad vi idag kallar för det "Trettioåriga kriget". Detta kriget tar döden på många miljoner man, men gör Sverige till ett av Europas rikaste och mäktigaste tack vare våra goda framgångar i strid. 1632 dör Gustav II Adolf i dimman i Lützen.
En av de officerare som länge stridit (Festat och dödat) i detta långa kriget är Carl Gustav. Kusin till Sveriges tronarvinge Kristina. De skriver många brev mellan varandra under den tiden Carl ligger i fält och det dröjer många år innan de får träffas.
Då det väl får chansen att träffas tycker Kristina att Carl har blivit allt för fet, han har nått klotets perfekta form som hon säger och vill inte längre ha något giftemål, detta är bara historiska spekulationer, antagligen ville hon inte gifta sig för att hon inte ville binda sig, förlora makt, föda barn etc. Hon hade fått uppväxten jämställt med en pojke, då alla trodde hon var en pojke då hon föddes men ett par timmar efter födseln såg man att det var en flicka.  Hur som helst!!

Carl blir först ledsen, då han skulle blivit Sveriges nya kung och gifta sig med en av Europas mäktigaste kvinnor. Kristina tar ju över tronen av sin far och tanken är att hon senare i livet skall gifta sig med kusinen, men hon drar sig ut, som jag skrev ovan och Carl får Öland. Carl Gustav får Öland som tröst, och som härtig drar han sig tillbaka till det slottet som Johan III lät bygga ut på 1500-talet. Han sitter här på slottet och håller många och långa fester, 4 dagars fester med mat och dryck var inte helt ovanligt! Han får tillslut ett brev från sin kusin i Stockholm där Kristina skriver att hon vill abdikera, han övertalar henne att stanna kvar på tronen så att han kan fortsätta sitt festande, MEN, framför allt sitt Jagande. Carl är nämligen en otrolig jaktfanatiker (likt oss!) och spenderade inte bara dagarna svullandes och supandes, utan även med storjakter!

Han spenderar även tid med att bygga ut slottet (och ligga med bygdens fruntimmer, få svenska stormän har så många utomäktenskapliga barn som Carl X).

År 1654 abdikerar Drottning Kristina Sveriges tron och lämnar Sverige för Rom, hon väljer nämligen att bli katolik och lämna det land och den yrkestiteln hon fått från sin far, som vigt sitt liv åt att strida mot katolikerna.
Det är nu dags för Carl X Gustav att beträda Sveriges tron och Sverige blir nu så stort det någonsin varit. År 1658 marscherar Carl X Gustav med de Svenska trupperna över isen vid Stora bält och krossar Danmark som förklarade krig mot Sverige, Skåne, Halland, Bohuslän, Blekinge, Trondheims län med mera blev nu Svenskt efter freden i Roskilde. Sverige var nu och väl 50 år framåt en stormakt. Men, det var här på Öland som Sveriges största epok kan ha tagit sin början, på ett slott som idag inte längre står satt en gång en man med brinnande intresse för jakt som snart ska ta över ett rike i svåra konflikter och svåra krig.
Borgholms slottsruin har inte mycket kvar, inga skyltar ingen information. Det är ett brinnande intresse för mig och något jag redan skrivit om, men det är så otroligt häftigt att gå in där och se allt om man känner till historien. Slottet fick inte sin färdiga form förens på mitten av 1600 talet. Bilden är från 1700-talet. Men de stod bara i hundra år.

Jag har redan skrivit att jag jobbar på ett lokalt slott (finns inte så många) i dess källare fann jag något väldigt häftigt, tror många av er redan vet vad det är för något. Har ju redan visat den, men det är intressant att vara både jaktintresserad och vara historieintresserad då jakten är det mest naturliga och antagligen de äldsta yrket i världshistorien.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar