fredag 1 juni 2012

Vildsvinsvak på vall!

Det är länge sedan jag skrev något och allt har sin förklaring, främst har skolan tagit ut sin rätt och min kandidatuppsats har färdigställts och skickats in vilket varit ca 70 timmar i veckans arbete. Dessutom har dekadensen, kvinnor och alkohol tagit sin rätt och tärt på min tid.
Senaste dygnen har jag spenderat tid med att vaka på gris på vallarna vilket resulterat till MYCKET djur! På mina åtlar går en jäkla massa kultingar med deras sugga, så dit är de inte lönt att åka längre. Men på vallarna ser jag dagligen 2-5 grisar men har inte haft avstånd nog att skjuta.

Idag låg vinden så otroligt bra att två fältharar kom och satte sig 5m ifrån mig.. En räv kom ett par timmar senare smygandes bara ett par meter ifrån mig, jag hade sikte på den rätt länge då det alltid kliar i fingret då man ser en räv. Det aset haltade också, vilket gjorde mina anledningen till att skjuta den ack större, men jag avstod skottet för andra gången (sett mycket räv sista veckan, olika, men inte skjutit dem, såklart. De är ju inte heller lovliga). Att djuren kom så nära mig var ett tecken på att jag var väl dold och vinden låg rätt.

Räven gjorde en get med kid arg så de skedde en hel del tumult på det hygget jag satt vid. Men till slut, kl 21.50 kom en större galt ut och gick längst med åkern på tidigare bökat område. Jag hade givet vis sikte på honom, hörselskyddet på, fingret på säkringen. Hjärtat slog häftigt men jag sköt ej, då jag uppskattade avståndet till 150-175m. Galten gick åt sidan och sprang rakt mot mig, vilket höjde min förhoppning att få sänka den, eftersom det nu är 20 dagar sedan jag sköt en gris.
Jag trodde att andra djur var rädda för vildsvinen, men då det är dussintals tyskharar på vallen som ej brydde sig mycket om galtens närvaro ändrades min uppfattning. Galten vek plötsligt av och hoppade in i skogskanten, dock bara 120m från mig, jag hoppades därför på att den skulle komma ut och återgå till bökandet av vallen.
Det hände inte mycket fram tills 22.30 då det plötsligt, från vad jag uppfattade det INGEN STANS stod en gris mitt på vallen ca 150m bort. Denna tog jag också sikte på men den löpte rätt snabbt så ett skott vore en vild chansning och så får man absolut inte jaga. Det är aldrig värt att skjuta om man inte är åt åtminstone 99% säker på att djuret faller vid smällen, för att vara en paragrafryttare. Dock gör vi alla misstag i jaktens hetta. Så är det verkligen och det kan man inte sticka under stolen med, men vid vak där det är jag som avgör när skottet ska gå måste man vara försiktig. Detta var en gylta och jag räknar en vikt runt 60-70 levande. Galten jag såg tidigare var runt 80-90 levande så tämligen stor.
Jag satt fram till 23.15 då inget hade hänt på länge och regnet påtog allt mera, det kändes liksom inte så mysigt att sitta där längre. Detta öppnar dock upp för en helt ny jaktform jag tidigare varit rätt ovan med. Det är såklart mycket tack vare min förebild inom grisjakten, Ola Melkersson


Att vaka på vall är faktiskt mycket mer spännande än åteljakt, åteljakt kan vilket pucko som helst göra, det kräver inget av jägaren.. Man kan faktiskt ta ett ragg med sig på jakten och låta henne skjuta då det bara handlar om att träffa ett mycket nära mål med utrustning för många tusen. Detta klarar vem som. Men att sätta sig i rätt vind, med rätt skydd och lyckas ta sig ann grisar på åkrar och fält kräver mer av jägaren, även så att smyga sig på! Då vi har mycket vallar och fält, samt att jag har skyddsjakt på ytterligare ett par hundra hektar åker skapar detta enorma möjligheter att kommande två månader, om tid nu gers, försöka mig på att skjuta gris på åker. Jag kommer hålla er underrättade och visa bilder, som sagt idag var det nära 2 gånger, vid ett tällfälle säkrade jag av och höll fingret på avtryckan, jag tänkte skjuta men avstod av osäkerheten. Vill inte skjuta om jag inte vet att han lägger sig på plats.
Även räven ville jag som sagt skjuta, speciellt då den bara var 10-50 meter ifrån mig i 5-10 minuter då den letade möss och harar. Haltandet gjorde att jag verkligen ville skjuta den om den var skadad men det är fortfarande inte rätt. Grävlingar är i min mening annat, dem är rent av otäcka. Nu ska jag sova då det varit en lång dag, är tillbaka på Kalmar slott nu som vaktmästare (VILTMÄSTARE).

Ha det gott och SKITJAKT på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar