måndag 12 mars 2012

Två män åtalas – misstänks ha avlivat varg

Senaste tiden har man kunnat läsa om de två män som med snöskotrar jagat ikapp en varg på en sjö och slagit ihjäl den. :http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2012/03/Tva-man-atalas--misstanks-ha-avlivat-varg-1.19986/


Svenska jägarkåren och nästan ALLA som bor nära intill ett vargrevir vill säkerligen minska drastiskt på den vargpopulation som finns i mellersta och norra Sverige, för att då inte prata om björnen. 

Sättet som dessa män dödade vargen på, kan vi nog alla enas om, var fel. Jag har förståelse för deras hat mot de djur som äter deras tama djur, deras vilt och samtidigt hotar de som vill ge sig ut i naturen. Förr i tiden fick man betalt av de lokala fogdarna om man slog ihjäl en varg. Det fanns alltså ett system där en bonde kunde skjuta eller fånga en varg och sedan lämna in exempelvis huvudet eller tassarna för att få ut en summa pengar.

Detta systemet fungerade på alla rovdjur, även örnen. Varg, räv, lo, rovfåglar m.m. hotade både vilt och boskap och var därför avskydda av hela Svenska befolkningen, nu då folk kan gå till affären och skaffa sig allt de behöver är vargen allt mer omtyckt, då ingen behöver se den på annat än bild. Antagligen har Sveriges alla vargälskare aldrig sett en varg i det vilda, inte heller sett skadorna som vargen gör. 

Eller de hundar, som dör. Många av dessa är dessutom inte jakthundar utan sällskapshundar; http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Vargdodade-hundar/

Vargen kostar idag sjukligt mycket pengar som staten måste lägga ut, rovviltstängsel, skadade djur, trafikolyckor m.m.: http://www.vargfakta.se/tag/vargen-och-ekonomin/

Därför vill jag uppmana folk om den 24 mars. Själv ska jag till Växjö för manifestationen om rovdjurspolitiken, eller snarare avsaknaden av rovdjurspolitik. 

Det är sorgligt att de ska vara som det är i de svenska skogarna, att man inte kan göra eftersök på trafikskadade djur för att hundföraren inte vill riskera sin trogna vän. Inte konstigt kanske. Det kunde nästan vara de som vill ha kvar den starka vargstammen som får ge sig ut på eftersöken samt betala rovdjursstängsel, betala bönderna och jordbrukarna samt andra utgifter som uppstår. 
Vi kunde kalla detta för rovdjursskatten, alla som vill ha kvar de starka beståndet av lodjur, varg, björn fick betala en 10% extra skatt. Hade inte det varit bra? Då kunde kommuner och landsting sätta upp de nödvändiga åtgärderna och ha pengar över... Eller? 

Säkerligen finns det inget enkelt svar på detta, alla vill vi olika. Jag ska kanske inte uttala mig än, inte heller Stockholmare bör uttala sig, de enda som bör ha en röst i frågan är de som bor nära vargen och björnen. Det är endast deras röst som är intressant, för de måste leva med dessa djur i sin omgivning. Kanske skulle man sätta in en flock vargar i Stockholm stad. De äldre jägarna säger att man måste offra ett barn, alltså, folk kommer förstå vargens plats då vargarna angriper och dödar ett barn. 

Det är alltså inte förens vi förlorar ett stackars barn som folk förstår vargens plats. Det har förekommit vargatacker med dödlig utgång i Sverige, men det var ett bra tag sedan. Förra året dog en lärarinna i Kanada av en flock vargar. 

Det är en känslig fråga och folk blir upprörda, folk blir skadade och hotade. Faktum är fortfarande, bor du inte nära vargen eller berörs av ska du nog vara tyst, (jag kan vara tyst) men visar förståelse för folks förakt mot Vargen uppe i norr. För eller senare vandrar dem ju ner hitåt, senaste år har det varit flertalet vargar här i Småland, bara 5km härifrån dog mängder med får.. Så visst berörs jag av den. Skulle en situation uppstå då min (när jag väl skaffat en) hund står hotad mot en varg skulle de inte gå tveka innan skottet. 

Hoppas jag ser några av er den 24 mars! 

Skitjakt på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar