onsdag 7 mars 2012

Starten

Igår gick starten för denna nya blogg, min slogan är "En känsla av 16 augusti och älgjaktspremiär vid varje uppdatering" och här kommer således en ny uppdatering.

Jag sitter nu utanför mitt klassrum där dagens föreläsning skall hållas. Idag har jag hunnit vara hos polisen och lämnat min nya licens. Det är så att jag har bytt min 30-06 A-bolt/Eurobolt mot en Carl Gustaf 4000 i kaliber 9,3x62. Det är alltid en härlig känsla när man väntar på ett nytt vapen.

Licenstiderna i Kalmar län är för tillfället mellan 3 och 6 veckor, detta sa dem även för ett år sedan, mina licenser har tagit följande; 8 dagar (6.5an) 20 dagar (30-06) 22 dagar (9,3x62) 20 dagar (kaliber 12) och nu denna som jag räknar med kommer ta mellan 8 och 22 dagar.
Det jag ville få sagt med dagens uppdatering var något som jag funderade på igår, som många redan vet studerar jag till gymnasielärare i historia samt religion och jobbar extra som vakt på Kalmar slott. Det förekommer ofta motiv med jakt från medeltiden och renässansen. Det är inte underligt att vi nu i modern tid finner romantik och spänning att jaga detta vilt, då våra förfäder fann samma spänning i detta mytomspunna vilt.

Det är även så att denna jaktform har bidragit med ett och annat, inte bara de goda köttet och de spännande berättelserna, inte heller de snabba halvautomaterna och de grova kalibrarna.  Utan bajonetten.

Många historiker menar att just bajonetten uppfanns först av jägare, dessa jägare jagade då endast vildsvin. Efter att ett mynningsladdat svartkrutvgevär skjutit sitt enda skott behövdes ofta en kniv att försvara sig mot de snabbt anfallande vildsvinen. Dessa knivar fästes i pipan på vapnet så att jägarna snabbt kunde försvara sig mot den anfallande grisen.
Detta lär ha varit kring 1600-talets början i nuvarande Belgien och Frankrike. Nästan hundra år senare kommer vår dåvarande kung, Karl XII att lägga ny lag på björnjakten. Denna jaktform får endast bedrivas med spjut, alternativ lans och ett nät, inte då med nya krutvapen menar Karl XII. Personligen jagar kungen mycket, då som nu.

 Att läsa och skriva historia är något som alltid har intresserat mig, det är inte helt omöjligt att det kommer skrivas mer om jakten i vår historia, framför allt i vår krigshistoria, för visste du till exempel att under första och andra världskriget (andra krig i historien också) åt man grävling och räv i Sverige på grund av bristen på att få tag i kött. Grävlingen var dock tvungen att trikintestas, precis som våra vildsvin idag.


Kan ni tänka er den middagskonversationen då du serverar grannen helstekt grävling?


Skitjakt på er!1 kommentar:

  1. Schysst med historia i jaktblog! Jag ska försöka följa dig och hoppas på mer historiska referenser!

    /Alexb

    SvaraRadera