söndag 11 mars 2012

Hund eller inte hund?

Jag kommer säkerligen att lyfta följande fråga hundra gånger till, men vilken hund ska jag ha för vildsvinsjakt? Hundarna har alla sina för och nackdelar. Det som de lutar mest åt är Posavski gonic eller en Laika, finner laikan vara en mycket vacker och mysig hund, dessutom finns det bra jakt-gener i Sverige. Posavski gonic är en ny hundras och de finns ännu inga bra linjer för jakt. (Har mina källor)
Laikan är samtidigt bättre för jakt på mindre arealer och fungerar att jag ensam med, Posavski gonic stöter ut dem och driver grisarna, som jag förstår det. Är ju inte jättekunnig på hundar men har alltid velat ha en egen liten jycke.

Spenderar en hel del tid med att titta på youtube. Finns mycket skit där, men samtidigt mycket bra och lärorika!

Det är dock många problem innan man kan skaffa en hund, jag bor ju ännu i ett hus jag hyr av mina föräldrar under tiden då jag studerar, som student lever man inte så jäkla lyxigt som många av er kanske vet. Jag har ju redan offrat mitt snusande för att få pengar över.
Då jag studerar är jag ju samtidigt borta hela dagar, ibland flera gånger i veckan då jag har lektioner med mera vilket försvårar möjligheten då en valp inte ska vara ensam första året. Det gäller att sköta saker och ting på snyggast möjliga sätt, det har alltid varit min tanke!
Pessimister som säger att det bara är "pass" och arbete med hundar, eller en ekonomisk belastning förglömmer nog antagligen det positiva med att ha en hund, om det blir en bra hund för jakt och lydnad. Det handlar om att träna dem rätt och vara ute och gå med dem ofta!

Det vore skoj att ha en hund att träna och vara ute och gå med, jag försöker inte se till lasterna. Att skaffa jakthund ska ske i framtiden, men kanske inte fören jag tagit min examen eller som tidigast i höst. Det är nu tiden att träna och umgås med en valp finns, jaktmöjligheter på gris är runt 1000 hektar i närområdet, självklart mer om hunden blir bra och man kan börja gästjaga då sådant alltid är enkelt för en hundförare. Det skulle skjutas så mycket mer gris då.

Om ni läsare nu har några tips på laikor som har starka gris-linjer och en kommande parning som kommer bli SUPERB så hör gärna av er! Värt att undersöka!

Ikväll ska jag ut och vaka på gris då jag haft mycket aktivitet, vad ska ni göra? ;)

Skitjakt på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar