fredag 9 mars 2012

historia?

Jag nämnde tidigare att Tyskland utlyste jakttävlingar under krigstiden. Allt detta skedde dock lite mot regeringens vilja och då främst av och för de som kom från Ostpreussen. Det som idag är norra Polen/Tyskland. Där jakten på hjort, gris men framför allt älg är en otroligt stor kultur. Det finns alltså älg i vissa regioner av Tyskland. Jag själv som har rötter i Polen vet att det finns gott om älg i Polen, så varför skulle de inte finnas i Tyskland? Kanske är något intressant att dyka ner i och undersöka då vi alla vet att tyskar hyser stort intresse för skogens konung då de väl är på besök här i Sverige!

I Hitlers Tyskland var det mode att vara nyttig. Att äta rätt och motionera. (Hitler själv kanske inte motionerade så mycket utan trivdes mer med fika) men det är ju allmänt känt att han inte tyckte om rökare och var själv vegetarian. Han var också en hängiven djurvän, precis som den övriga politiska eliten i tredje riket. Att vara vegetarian blev således mode och alla tyska officerare som var på möte hos Hitler var snabba på att fimpa sina cigaretter då Fhüren väl närmade sig. Det gick så lång att diverse politiska ledare ville förbjuda ALL jakt inom riket, alla djur som tidigare jagats skulle alltså bli permanent fredade, för att djur skulle slippa lida. Givet vis går det inte säga att alla ur den politiska eliten var inte djurvänner, många av dem var ju adelsmän och rika höjdare som ägnade mycket av sin fritid till jakt av alla dess slag. Men just Hitler, Himmler m.fl var djurvänner.


Det är en otrolig ironi att dessa personer som förespråkade mord, tortyr och etnisk rensning.. Sådant som är avskyvärt, ville samtidigt skydda de små hjortarna och fåglarna i naturen.

Det är en intressant ironi hur som helst. Men i krigstider jagas det desto mer, då kött blir en bristvara och något som människan känner starkt behov utav.
Min mormor berättade om en händelse i dåvarande Polen men som idag är Vitryssland. På den bondgården som hon växte upp på fanns fyra hästar. En dag satte en av hästarna en bit av ett äpple i halsen och kvävdes till döds. Men hennes far (min gammelmorfar??) tog ett yx och gick och högg upp hästen. Dessvärre var allt tvunget att ätas snabbt, då de inte fanns frysar eller salt att tillgå, dessutom var lagen den att alla slaktdjur skall tillgå tyska staten och den ockuperade militärmakten.

Även om jag inte finner mycket stöd och källor kan jag tro att tyska ockuperade makten höll rätt så hårt om skogarna och ville antagligen inte se bönder och jordbrukare gå runt i skogen med vapen och bedriva jakt, då detta kan liknas partisaner.

Det är vid undersökningar enkelt att finna bilder på Swaztikan och djur. se följande bilder. 


bakgrunden till detta är enkel, svastikan var sedan redan innan tredje riket en symbol för solen, där av namnet solkors. Denna symbolen hänvisade till lycka och förkommer på vykort och ölglas, allt möjligt som skulle symbolisera lycka, där till även jakten! Jakten vet vi alla hänger mycket på tur, lycka. 

Vid en loppmarknad såg jag en medalj från andra världskriget, dessvärre har jag inte fått tag på någon bild på medaljen så jag får försöka beskriva den, det var en kapital kronhjort som stod över en svastika, denna var daterad från kriget och mina spekulationer har inte lett mig någon vart. Det kan ha varit i samband med de symboler från Ostpreussen. De likna denna som jägarförbundets motsvarighet utgav. Dock är det inte den symbol som jag försöker luska fram. 
Det jag ville få fram var väl mestadels att jakten var viktig under tredje rikets regim, mest för maten och överlevnaden under krigsfattigdomen, men även för att de mördarband som styrde riket faktiskt tyckte synd om skogens djur, men inte städernas människor. 

Tills vidare, skitjakt på er! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar