lördag 10 mars 2012

Dagens storjakt på räv!

Hejsan! Jag har en berättelse, dock inte historia i sin fullaste mening, så som ni är vana att läsa den här. I och med att jag tecknar ner dagens händelse skapar jag dock historia.

Idag vaknade jag upp vid 05.00 med en fruktansvärt smärtsam visdomstand och halsont, jag funderade på att strunta i dagens storjakt och ligga hemma och tycka synd om mig, men sådant beteende hjälper ingen. Är man sjuk, har ont eller mår allmänt dåligt mår man nog mycket bättre av att komma ut och andas frisk luft, träffa folk och snacka lite skit. Drevkedjans gapande kanske försämrade min hals något.

Hur som tog jag bilen mot Högsby och Farshult där jakten skulle hållas. Strax innan högsby höll jag på att köra över en räv och fick stanna bilen för att se till att räven klarade sig oskatt, det hade inte varit skoj om jag körde över den men den klarade sig som tur var.

Runt 07.30 var jag hemma hos Karl-Wiktor, personen som bjöd mig på jakten. Det var en stor mängd personer som slöt upp, mellan 30 och 35 jägare. Jag började småsnacka med lite med två äldre gubbar, en av dessa var otroligt härlig, han ville ständigt snacka vildsvinsjakt med mig, han sa att han hade varit pensionär i tre år och hade endast jagat gris sedan han pensionerat sig. Första året sköt han många, sa han, kunde skjuta dem ofta i sädesfälten utanför huset. Nu går det svårare och han undrade febrilt varför?! Vart var hans grisar? Jag försökte lugna honom med att de snart kommer tillbaka, jag har inte alltid girs på mina åtlar men sen kommer dem tillbaka!


Påväg till passen såg jag och Karl-Wiktor tre rådjur, en get ett kid och en fin bagge som alla stod och åt, tack vare att vinden låg rätt kunde vi ta oss 40 meter ifrån dem innan KW gav ifrån sig ett varningsläte, rådjuren fattade vinken och gav sig av.. Vi skulle trots allt gå i pass för kommande drev.


Dagens första drev var trevligt, jag fick ett pass vid en göl. Där de hade sett räv under veckan. Vattenkanter är bra pass då djuren i regel försöker undvika vatten om det går.
Passet var det inget fel på, men räven vägrade komma! Inte heller hörde jag något skott och drevkedjan kom närmare och närmare. Ingen räv sköts.

Jag gick mitt första drev idag, det var spännande. Som vanligt såg man en hel del älgspillning, så som sig bör i de småländska skogarna. Men ingen räv sköts under detta drevet heller!

Det blev ingen räv skjuten under första drevet... Inte heller andra drevet. Klockan närmade sig 11.30 och jaktledaren sa på radion att vi skulle samlas vid klubbhuset för middag.

Det serverades hemmagjord ärtsoppa med läsk/lättöl och knäckebröd för 50kr skallen, rena fyndet! Supergott!


Det var även en handfull danskar med, dessa danskar har köpt och hyrt mark runtomkring. Som vanligt är dansken ute efter våra svenska rådjur. Det är vanligt i de småländska skogarna, det är mestadels en prestigegrej för folket hemma i DK, att kunna säga att man har mark i Sverige.Denna räv och denna mård sköt jaktlagsledaren på sin rävåtel precis utanför ladugården någon kväll före den stora jakten. Slutligen efter fyra stora drev sköts sammanlagt= 0 rävar.

Förra året sköts 22 rävar. Detta dock under flera olika aktiviteter.

En rolig sak jag hörde dock var från den mannen som ville prata om grisar med mig, det visade sig att han hade byggt sig en fälla som han hade ute i skogen, i denna hade han fångat 13 OLIKA lodjur under 5 års tid?!
Vid varje fångat lordjur kom en forskare ner och märkte, chippade och skannade in varje lodjur. Han var den privatperson som hade fångat flest lodjur i Sverige! Det var häftigt, samma man anmälde sig varje gång frivillig att gå i drevet, dessa äldre eldsjälar är så viktiga för jakten! Det var härligt att talas vid med honom, det finns så mycket kunskap och så mycket berättelser hos våra äldre jaktkamrater, det gäller bara att ta sig tiden och lyssna på dem.


Dessutom har jag en rolig nyhet; Dem är tillbaka! ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar