torsdag 22 mars 2012

Belysningen!

Vi kan påbörja lite information om åtlar då de skrivs dåligt nu. Det är mycket snack om vad man måste ha för att jaga gris. Stort sikte, som måste vara belyst och x56 i insläpp för maximal belysning. Etc... Så är det inte, tro mig. Att ha behov av stora gluggar och belyst kors är för de som jagar utan belysning och belysningarna  blir vanligare och vanligare sedan det blev lagligt.
Jag som bara jag gris något år ser belysningen som naturlig. Samtliga åtlar jag har är belysta, och jag skjuter absolut mer än mina grannar på dessa åtlar. Lampan bör sitta högt, gärna 2-3m över marken. Grönt, rött, blått ljus spelar ingen roll, inte för grisarna i alla fall, även om du lyckats bättre med en färg. Jag har grönt på alla mina, men har hört om de med röd belysning.
Lika så belysning som tänds vid aktivitet, så som GYTTORP eller Z-AIM+++, dessa laddar upp ett litet batteri under dagen via solceller och lyser sen vid aktivitet då grisarna kommer ut på åtlen. Till en början fungerar de väl antagligen O.K. Men ju längre de hänger ute ju slöare blir batterierna och tillslut lyser de endast några få minuter som bäst.

Jag råder därför er, som fortfarande inte har en belysning att skaffa en som lyser hela natten, med hjälp av ett 12V bilbatteri. Dessa bilbatterierna går köpa var som där de säljs bildelar. Jag köper i Mönsterås på signalen för 200kr styck, kan rekommendera er närliggande att göra detsamma då dessa fungerar kalas.

Om ni är tekniskt kunniga och gärna skruvar och skarvar kan ni göra egna belysningar; http://www.molectric.com/Atelbelysning/c257/index.html?osCsid=a24b85d8bb40c88d0be1d28e495c297e

För er som INTE vill köpa en skitkass belysning från Gyttorp eller Z-AIM och inte heller känner er händiga nog att göra en helt egen (känner er inte dumma jag gör inte mina själv heller) så finns ett alternativ. Jag försöker inte göra reklam för folk men det finns en kille i Västervik som gör grymma belysningar för en mindre penning, då jag började köpa belysningar av honom kostade dem rätt mycket, men han börjar få mer och mer sålda och det är tryck på dem vill jag lova!
Jag fick här om dagen hem en ny lampa av honom som är lite starkare än de förre och drar näst inpå ingen ström, sitter i ett smart litet lamphus.

Då mitt må är att hjälpa er jägare, att skjuta lite fler grisar bad jag Mats att skriva ner lite text som jag kan skicka med här i bloggen så att NI själva kan kontakta honom.


                     Jägare se hit!
Åtelbelysning kan om intresse finnes byggas på beställning.Grönt ljus komplett med skymningsrelä och kablar till bilbatteri och batteriklämmor.Längden på kabeln är ca 4-5 meter.Räckvidden är ca 30 meter på 4 meters höjd.Ett vanligt bilbatteri på 75Ah räcker ca 2-3 månader utan laddning.Finns med olika varianter på lampa,MR16,MR11 och en med en 3w lampa.Priset är på MR16,MR11 är 600:- styck inklusive frakt och 3w kostar 700:- inklusive frakt.Priserna gäller skickat som brev,för paket tillkommer 75:- och då är paketet spårbart.Se bifogad bild på lampans utseende.
Vid intresse kontakta Mats.
Mail:bbking10mbit@hotmail.com
Mobilnummer 0702059362


Ge honom en pling eller skriv ett mail, ofta gör han modifikationer efter behov etc. Detta är för Mats en hobby då han säger att det är roligt att skruva på, men dem fungerar jäkligt bra enligt mig och jag har skjutit ett par i hans lampor. Det är framför allt mycket mer effektivt och håller mycket längre än något annat alternativ, de garanterar jag. 

Jag har ännu inte provat nattsikte, mycket för att de inte är tillåtet, men mest för att det är skitdyrt. Jag har dock ett Leupold VX-7 3.5-12x56 belyst, mycket trevligt sikte. Zeiss är inget för mig, även om mitt kostar lika mycket är Zeiss kors ofta otrevliga. Leupold är helt klart min favorit. Sedan finns dem att köpa billigt i USA om man har kontakter där eller skriver ett mail till någon av de 300 000 000 människor som bor i USA ;) men belyst sikte är absolut inget måste, de lovar jag. Min första gris sköt jag med ett icke-belyst 2.5-10x50 Leupold på min 30-06. 

Det var väl allt för nu, går en fin galt på min ena åtel. Men någon annan är på min ena åtel och äter upp all majs, tror nog de fastnat med fingrarna i kakburken.. Snart är det Augusti min vän (;


Skitjakt på er!

1 kommentar:

  1. Vill bara säga att det provas nya grejer nästan hela tiden och priserna varierar lite men dom ligger mellan 550:- och 685:- inklusive frakt beroende på modell på belysning.Jag har detta som hobby eftersom jag gillar att knepa och knåpa.Till dags datum har jag byggt 62 belysningar utan reklamation eller klagomål så dom verkar fungera bra.Mvh Mats

    SvaraRadera