fredag 9 mars 2012

Att bekänna...

Jag har något att bekänna.... fick ett samtal här från en historiker och måste därför ändra min uppfattning lite. Jag skrev tidigare att Tredje rikets politiska elite ville förbjuda jakt inom riket, det är helt korrekt. Så var det faktiskt. Men en av de absoluta top 10 i nazi-eliten var faktiskt en fanatisk jägare!

Mannen på bilden till höger är Hermann Göring, ledare för tyksla flygvapnet Luftwaffe och tyska riksdagens talesman. Han är även en av de piloter som under första världskriget sätter skräck i fiendens ögon och lyckas skjuta ner 22 fientliga flygplan, vilket räknas som något stort.

Han får under 30-talet också titeln Reichsjägermeister, och den drycken som vi på puben idag kan beställa in i fruset shottglas kallades för "Göring-Schnaps." Detta är helt sant, så tänk på det nästa gången du shottar en jägermeister, du dricker alltså en Reichsjägermeister- Göring-schnaps.


Det är inte svårt att förstå, att den man som besitter titeln "Rikets jaktmästare" blir rikets främsta jägare, då han inte spenderade tid med sin Svenska fru, så kunde han vara ute på sitt svenska gods och bedriva älgjakt med svenska adelsmän eller sitta på bockjakt hemma på godsen i Tyskland.
Följande är ett citat från wikipedia. Jag har inte haft tid att dyka djupare i det och wikipedia måste man vara hemskt källkritisk mot men läs det och tolka det som ni vill.

"Göring fortsatte att ha nära kontakt med Sverige, han var vän med bröderna von Rosen och utnämndes 1938 till hedersledamot i Svenska Jägareförbundet. 1939, några månader innan krigsutbrottet tilldelades han kommendörstecknet av Svärdsorden."


Det finns nu efter en snabb googling mer som stödjer detta påståendet. Det betyder att en av de krigsförbrytare som skulle ställas inför rätta och dömas för brott mot mänskligheten med straffet att hängas, faktiskt var en stor jägare även i vårat land och har skjutit diverse vilt här.


Nu har jag åtminstone berättat mer om historian och kompletterat mitt misstag i tidigare bloggen. Hoppas alla är nöjda med dagens två inlägg! Imorgon är det storjakt på räv i Högsby kommun så måste nog lägga mig snart.Skitjakt på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar