onsdag 14 mars 2012

Årets första grillning

Idag grillade jag för första gången! Det var skoj att ta fram grillen och marinera en grisfilé!

Jag åkte idag ut till orörda marker och drog på lite tjära på ett träd. Att välja ut mark för åtel för otroligt skoj! Det är spännande att se vad resultatet kan bli, det är dock viktigt att ta lite saker i bejakande vid uppsättning av åtel.

Det bör ligga nära vatten. Helst nära skog, de bör inte ligga för öppet. Helst ek, tall eller björk nära, då dessa trä verkar passa bäst att smeta tjäran på.

Jag tog tjära på en halvstor ek och en björk som stod 2 meter ifrån varandra. Sedan slängde jag ut ett spann majs och några brödbitar. intill detta ligger en kulle, där jag tänkte resa en mindre koja.

Det återstod dock att se, om ett par dagar tänkte jag åka och titta om tjäran blivit berörd, då drar jag på ny tjära och lägger ut ett spann majs till. Därefter sätter jag upp en kamera, spridare, belysning etc.

Det återstår som sagt att se om något varit där. En sak att nämna dock är att detta kan skett någorlunda fult gjort, några hundra meter därifrån står en semiaktiv åtel. Jägarna som arrenderar marken intill har en åtel som dock ej jagas så tungt, tror inte de skjutit mycket där. Men de har berättat de har gris varje natt. Det är på tiden de skjuts något i den regionen.

Visste ni att Tyskland, som har haft vildsvin sedan urminnes tider, har en lag, där man endast får ställa upp åtel var 60ionde hektar. Det blir alltså mycket glest mellan åtlarna i Tyskland, mest för att det inte ska finnas så mycket foder ute i markerna, vi jägare, som fodrar för hårt, bidrar till explosionen inom vildsvinsstammen. Själv ser jag vildsvinen som ypperligt vilt att jaga, men de måste kontrolleras. Kanske borde de inte ställas upp så mycket åtlar.
En annan bidragande faktor är allt bröd som ligger på markerna. Jag åtlar själv ut med bröd, men de dagarna jag lägger ut bröd sitter jag oftast på platsen för dagarna då brödet kommer ut är oftast de dagarna de besöker åteln, vad jag erfarit. Den stora grisen jag sköt förra året (17cm betar) dog med munnen full av wienerbröd ;)
Vad jag försöker säga är att alla som åtlar vildsvin har ett ansvar att kontrollera utfodringen och samtidigt skjuta av tillräckligt.

Ska visa bilder sen på åteln och kojbygget, så det dokumenteras.

Skitjakt på er!

// David

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar